raclet / raclette f

racletPrimera documentació: 14/11/1992

Tipus manlleu del francès
Contextos Precisament, Montse Pou pretén que el Chicken-Sit esdevingui un concepte de menjar de grup tan significatiu com la raclet o la fondue. [Avui, 17/06/2009]
En col·laboració amb la xef francesa Chloe Saasa, s’ha elaborat una carta on el protagonisme és per a les quiches (de verdures, de raclette, de salmó i espinacs, de patata i ceba. [Time Out Barcelona, 21/01/2024]
Observacions Aquest manlleu del francès es pot fer servir per designar tres conceptes diferents: un plat típic suís, un fogó i, el més conegut avui dia, el formatge de raclet. Pel que fa al plat típic suís, tal com explica el GDLC la raclet (amb la grafia adaptada) és un ‘plat originari del cantó suís de Valais que es prepara generalment a taula exposant una peça de formatge de raclet a una font de calor i col·locant la pasta fosa a sobre de patates o verdures’. Aquest plat típic de Suïssa, a més del formatge de raclet, les patates i les verdures, també s’acompanya amb cogombrets, ceba envinagrats i algun tipus de carn seca com el pernil salat (prosciutto), el salami o la viande des Grisons, un tipus de carn de vedella assecada similar al pernil salat.

Respecte al fogó, el GDLC també en proporciona una definició i explica que s’anomena raclet al ‘fogonet, generalment elèctric, que serveix per preparar raclets’. Aquests tipus de fogons han estat especialment dissenyats per fondre el formatge de raclet, amb una base per posar-hi el formatge i una font de calor que fa que el formatge es fongui.

Finalment, el formatge de raclet, tal com explica el GDLC és un ‘formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada i textura cremosa, madurat durant un període de tres a quatre mesos, amb gust dolç i lleugerament cítric, originari del cantó suís de Valais’. Aquest tipus de formatge ha guanyat popularitat, ja que molts restaurants l’han incorporat a la seva carta i el serveixen com a entrepà, acompanyant algunes carns o, fins i tot, per cobrir hamburgueses.

ISSN: 2938-5059

Deixa un comentari