Presentació

ISSN: 2938-5059

Benvinguts i benvingudes a la Neolosfera!

Aquest blog està dedicat al recull i presentació de neologismes, que el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans defineix com “unitats lèxiques noves, formalment o semànticament, creades en una llengua per les pròpies regles de formació de mots o manllevades a una altra llengua”. Així, cada entrada del blog es correspon a una paraula nova, en el sentit que encara no es troba recollida als diccionaris de referència o que hi apareix marcada formalment com a neologisme.

Els neologismes que presentarem han estat extrets de la base de dades de neologismes de l’Observatori de Neologia (Obneo), un grup de recerca que forma part de l’Institut de Lingüística Aplicada (IULA-CER), vinculat a la Universitat Pompeu Fabra. Aquesta base de dades es construeix a partir del buidatge dels neologismes lèxics procedents dels mitjans de comunicació, escrits i orals. Aquests neologismes s’enregistren en fitxes en suport electrònic, i es poden consultar al cercador de l’Observatori de Neologia. El llançament de la Neolosfera forma part de les activitats de celebració dels 25 anys de l’Observatori de Neologia, que va començar la seva tasca d’estudi dels neologismes el curs acadèmic 1988-1989.

Dins de cada entrada trobareu informació gramatical bàsica, el tipus de neologisme de què es tracta, un parell de contextos en què hem trobat la paraula i, sempre que sigui possible, una observació o curiositat relacionada amb el neologisme presentat. Pel que fa a la primera documentació, hem de tenir en compte que l’Observatori va començar la seva tasca el 1989, de manera que la data correspondrà a la primera vegada que es va buidar (per bé que moltes unitats ja formaven part de l’ús habitual des de molt abans).

Per complementar la informació de les entrades us proposem uns quants enllaços que us poden ser d’interès, així com un glossari per resoldre els dubtes que us puguin sorgir. Finalment, us animem a enviar suggeriments per a futures entrades: volem saber quines paraules de la vostra vida quotidiana creieu que haurien d’aparèixer al diccionari.

3 pensaments sobre “Presentació

  1. mi dispiace, ma dovrebbe esserci una versione in inglese. cerchero’ di diffondere….cari slauti e auguri. sergio scalise

    • Caro Sergio,

      Sappiamo che fornire i dati solo in catalano può essere un piccolo inconveniente per valutare le proposte neologiche, ma per ora possiamo solo offrire la Neolosfera monolingue. Ti ringraziamo tanto l’aiuto a diffonderla. Cari saluti da Barcellona.

  2. Retroenllaç: PASSOS SENZILLS PER SALVAR EL CATALÀ: neologia | El català d'avui

Deixa un comentari