cosmètic -a adj

Primera documentació: 8/02/2013

Tipus semàntic
Contextos Netanyahu va atacar els líders de les principals potències mundials per haver alleugerit les sancions sobre Teheran “a canvi de concessions cosmètiques de l’Iran que poden ser cancel·lades d’aquí unes setmanes”. [Ara, 25/11/2013].
Si posem el focus en els centenars de milers de refugiats, la mirada de l’emoció recrimina a la raó les seves fronteres criminals, la fredor d’unes quotes més cosmètiques que guaridores i la seva llegendària capacitat per desentendre’s d’uns conflictes en què ella no és innocent. [El Periódico, 15/05/2015]
Observacions Un (producte) cosmètic ‘serveix per a conservar i embellir el cos’ (DIEC2), significat que ha mantingut del mot grec de què prové, kosmētikós ‘propi per a adornar, embellir’. A partir del sentit original, els parlants han expandit l’abast de l’adjectiu i el fan servir per fer referència a altres conceptes com ara concessions o quotes, com podem veure als contextos. En tots els casos la categorització d’una mesura com a cosmètica té una connotació negativa, ja que s’entén que només afecta l’aparença i que és superficial, i que per tant és enganyosa i s’ha fet simplement per quedar bé i sortir del pas. Aquesta connotació negativa de l’embelliment ja l’observàvem en el verb maquillar; sembla, doncs, que l’aplicació de productes cosmètics està mal vista, almenys quan és figurada.
Anuncis

Un pensament sobre “cosmètic -a adj

  1. Retroenllaç: (CA) – Neolosfera: cosmètic | neolosfera.wordpress.com – Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s