dorayaki m

Primera documentació: 25/07/2012

Tipus manlleu del japonès
Contextos Naruto menjant tallarines ramen, Doraemon atipant-se de dolços dorayaki: ningú negarà la fructífera relació entre còmic japonès i gastronomia, que, en la seva 18a edició, serà el plat fort del Saló del Manga de Barcelona. [El Periódico, 25/07/2012]
La gastronomia japonesa va més enllà del ramen i els dorayakis. [Ara, 23/12/2016]
Observacions El dorayaki és un ‘pastisset dolç típic del Japó farcit d’una pasta de mongeta azuki’ (Termcat). El pastisset està format per dos brioixos rodons i plans (semblants als pancakes) separat per una capa de la pasta vermellosa feta amb mongeta dolça. En japonès, dora vol dir ‘gong’, i es diu que el dorayaki pren aquest nom perquè un samurai es va deixar el gong a casa d’un pagès i aquest el va utilitzar per fregir-hi la pasta del brioix. Originàriament, el pastisset només tenia una capa, i el 1914 Ueno Usagiya va inventar la forma actual d’aquestes postres, amb dues capes i la pasta de mongeta al mig. Segons la zona del Japó, el dorayaki també pot estar farcit de melmelada, xocolata o fruita.

A Catalunya els dorayakis es van popularitzar gràcies a la sèrie de dibuixos japonesos (anime) Doraemon, el gat còsmic, que es va començar a emetre a TV3 el 1994. Els dorayakis eren les postres preferides del Doraemon, que a vegades es deixava convèncer per ajudar el Nobita a canvi d’aquests pastissets. De fet, el nom del gat juga amb la similitud formal que té amb dorayaki, però realment ve de dora neko ‘gat de carrer’.

2 pensaments sobre “dorayaki m

  1. Retroenllaç: (CA) – Neolosfera: dorayaki | Observatori de Neologia – 📚 Glossarissimo!

  2. Retroenllaç: mochi m | Neolosfera

Deixa un comentari