tory m i fadj

toryPrimera documentació30/03/1989

Tipus
manlleu de l’anglès
Contextos
La derrota electoral de Bradford, nou cop per a uns tories que neguen estar en crisi. [Avui, 9/11/1990]
El líder tory desafia Brown a avançar les eleccions. [El Periódico, 6/10/2007]
Els demandants de la dimissió han sigut l’exministre i exoficial de l’exèrcit Tobias Ellwood, president del comitè parlamentari de Defensa; Anthony Mangnall, membre de la Casa dels Comuns escollit en les eleccions del 2019 per un dels districtes del tradicional cinturó vermell laborista, i Gary Streeter, un dels més veterans del grup tory, amb tres dècades com a diputat. [Ara, 2/02/2022]
Observacions La forma anglesa tory prové de l’irlandès tóraí, el qual significa ‘lladre’ o ‘bandit’. Aquesta és la denominació que els irlandesos catòlics van utilitzar per referir-se als puritans anglesos que els van expulsar de les seves terres a mitjan segle xvii, durant la dictadura de Cromwell. A finals del mateix segle, davant la manca de descendència legítima de Carles II d’Anglaterra i d’Escòcia (1630-1685), els liberals republicans van recórrer a aquest mot per al·ludir despectivament als defensors dels drets hereditaris i divins del germà del monarca, el príncep Jaume (1633-1701), catòlic.

Els tories representaven els interessos dels grans terratinents i defensaven l’autoritat del rei, l’intervencionisme de l’Església en l’Estat i els privilegis de l’Església anglicana. De fet, eren profundament anticatòlics, però estaven disposats a sotmetre’s a un monarca catòlic per tal d’evitar alteracions en l’ordre successori.

Al seu torn, els tories utilitzaven la paraula whig, d’origen gaèlic i que significa ‘conductor de cotxe de cavalls’, per referir-se als seus oponents també de manera despectiva. Tot i això, poc després, les dues faccions van fer servir aquests mots per definir-se: el 1678, es fundaven el Partit Tory i el Partit Whig, que van passar a denominar-se Partit Conservador i Partit Liberal, respectivament, a mitjan segle xix. Des d’aleshores, en anglès s’ha seguit usant el terme tory com a sinònim de conservador en registres informals, ja sense cap matís pejoratiu.

De la mateixa manera, en català, tory també es fa servir per designar tot el que es relaciona amb el Partit Conservador britànic, incloent-hi els seus membres o seguidors. En aquest darrer cas, l’anglicisme també pot tenir un ús nominal —n’és una mostra el primer context—. Ara bé, cal mencionar que, com que s’ha manllevat a la llengua catalana sense adaptar-lo, el plural es forma segons les regles de l’anglès: tories.

Deixa un comentari