clau Allen f

clau allenPrimera documentació: 26/09/2011

Tipus composició
Contextos
Que no, que no n’hi ha prou amb una capsa de fustes i cargols i una clau Allen. [Avui, 26/09/2011]
Resumint: jo tindria a mà la clau Allen, no sigui que calgui desmuntar la taula de diàleg i portar-la al Bluespace a partir del 15-F. [Ara, 3/02/2021]
Observacions La clau Allen és un tipus d’eina molt senzilla i lleugera, de cap hexagonal, que s’utilitza per accionar cargols. La clau Allen sol estar formada per una vareta hexagonal d’acer en forma de ela, amb extrems contundents que s’adapten al cap del cargol.

El nom Allen és una marca de l’Allen Manufacturing Company de Hartfort (EUA) cap al 1910, que va registrar el 1943, i que actualment és propietat de l’Apex Tool Group LLC. El nom genèric estàndard que s’utilitza en catàlegs i revistes és el de clau hexagonal, tot i que als Estats Units, però també al Regne Unit, Austràlia, Canadà i Espanya s’hi refereixen com a clau Allen. A la resta d’Europa, però, rep diversos noms, com Inbus (o Inbusschlüssel) a Alemanya (sigla d’Innensechskantschraube Bauer und Schaurte, lit. ‘cargol de cap interior hexagonal Bauer und Schaurte’; Bauer und Schauerte és l’empresa que va introduir-lo el 1936) o clau brugola a Itàlia, que també és el nom de l’empresa (Officine Egidio Brugola, fundada el 1926) i que va ser la primera a comercialitzar-les a Europa.

2 pensaments sobre “clau Allen f

  1. Això de clau “El nom genèric estàndard que s’utilitza en catàlegs i revistes és el de clau hexadecimal” és ben bé un error, d’hexadecimal no té res, amb hexagonal n’hi ha prou.

Deixa un comentari