pixelar v tr

Primera documentació: 16/06/2005

Tipus conversió
Contextos Això sí, sempre que es preocupés que a les fotos sortís pixelada, per preservar la seva intimitat. [Avui, 13/10/2009]
Aquestes dues cadenes, a més, van tenir l’encert de pixelar parts de la fotografia per tapar els cognoms dels professors i preservar la seva identitat. [Ara, 1/05/2018]
Observacions Al DIEC2 es recull el substantiu píxel (‘unitat mínima d’informació en què resulta dividida una imatge en sotmetre-la a un escombratge electrònic’), però en canvi no s’hi documenta el verb pixelar, és a dir, ‘visualitzar una imatge engrandint-la fins que es veuen amb nitidesa els píxels que la componen’. Així doncs, si pixelem una imatge, estem reduint-ne la resolució i no la fem distingible a la vista, per la qual cosa és força habitual que la televisió i la premsa recorrin a aquest procediment amb l’objectiu de protegir la identitat de les persones que apareixen a la imatge en qüestió.

Tot i que pixelar sigui un calc de l’anglès to pixelate, és la forma que proposa el Termcat, així com els substantius pixelació (també el sinònim pixelatge) i pixelat, perquè són formes utilitzades pels especialistes que han esdevingut força populars i, a més, la resta de llengües del nostre entorn també fan servir aquests termes.

Segons els contextos que ha anat recollint l’Observatori des de la seva primera aparició el 2005, aquest verb neòlogic tendeix a aparèixer en la forma de participi (pixelat -ada), com en el primer exemple.

2 pensaments sobre “pixelar v tr

  1. Retroenllaç: (CA) – Neolosfera: pixelar | Observatori de Neologia – 📚 Glossarissimo!

  2. Retroenllaç: aixinar v tr | Neolosfera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s