en zero coma loc adv

en zero comaPrimera documentació: 27/11/2013

Tipus sintagmació
Contextos
Tocava dormir, la nena estava rebentada, esgotada… i jo evidentment també perquè negar-ho i m’estirava al llit amb l’esperança que es clapés en zero coma! [Ara, 27/11/2013]
Si menges una cosa que no està en bon estat, i més una avellana, ho notes en zero coma. [El Nacional, 22/02/2022]
Observacions La locució en zero coma, utilitzada en registre col·loquial i sovint amb un cert to irònic i humorístic, significa ‘al moment, a l’instant’. Amb aquest mateix sentit de ‘molt de pressa, de seguida, en molt poc temps’, en català trobem altres expressions equivalents: en un pim-pam, en un pet, en un tres i no res, vist i no vist, en un tancar i obrir d’ulls, en un amén, en un pensament, en un ai, etc.

Aquesta expressió al·ludeix a la representació gràfica de la part decimal d’un nombre (0,), que representa una quantitat més petita que la unitat (1). Segons la convenció en català, el signe de puntuació que separa la part entera de la decimal és la coma, que es col·loca entre l’última xifra de la part entera —la unitat— i la primera xifra decimal —la dècima—, sense deixar espais davant ni darrere. En el món anglosaxó, en canvi, el separador decimal és el punt.

Com a curiositat, l’alemany també té aquesta mateixa locució, tot i que hi afegeix la part decimal: in null Komma nichts (‘en zero coma res’).

Deixa un comentari