bonobo m

bonoboPrimera documentació: 16/01/1999

Tipus manlleu del bantu
Contextos El que per a nosaltres és anormal, en altres espècies pot ser garantia d’èxit reproductiu; l’activitat sexual dels bonobos, per exemple. [Avui, 16/01/1999]
Segons s’explica al llibre, els també coneguts com a ximpanzés pigmeus mantenen relacions sexuals en grup per saludar-se, evitar la violència, obtenir menjar o reconciliar-se, entre d’altres. Els bonobos utilitzen el sexe per a tot.  [Ara, 21/06/2014]
Observacions Els bonobos o ximpanzés pigmeus (Pan paniscus) són una de les dues espècies del gènere dels ximpanzés; juntament amb el ximpanzé comú, són els primats més pròxims a l’Homo sapiens, amb el qual comparteixen el 98 % del genoma.

Físicament són molt semblants als ximpanzés, tot i que els bonobos són més esvelts. Tanmateix, les diferències més grans es donen en les característiques socials i psicològiques: viuen en grups nombrosos, en els quals les femelles tenen un paper rellevant i en què la jerarquia no és tan marcada com entre els ximpanzés, i hi ha menys agressivitat. La seva sociabilitat és molt alta i mantenen relacions sexuals promíscues sense finalitats reproductives, per controlar i resoldre conflictes dins el grup. A més, també poden aprendre fins ben entrada l’edat adulta, i s’ha demostrat que es reconeixen en veure’s reflectits en un mirall i que són capaços de comunicar-se amb un conjunt limitat de símbols.

Els bonobos viuen en àrees selvàtiques al sud del riu Congo i, malauradament, són una espècie en perill d’extinció, tant per la pèrdua d’hàbitat natural com per la caça a la qual són sotmesos.