societat pantalla / empresa pantalla f

societat pantallaPrimera documentació: 21/11/1998

Tipus composició
Contextos
Els documents demostraven que l’oli d’avellana era camuflat sota factures d’oli d’oliva d’empreses pantalla. [El Periódico, 21/11/1998]
Els investigadors situen Czehmester com un dels presumptes testaferros de José Luis Moreno al capdavant de Youmore TV, identificada com una societat pantalla a la qual en diverses ocasions es van transferir els ingressos d’altres societats per evitar el seu embargament. [El Periódico, 8/02/2022]
Observacions A qualsevol persona o cosa que serveix per ocultar-ne o protegir-ne una altra s’hi fa referència amb el mot pantalla. Així doncs, les societats constituïdes de manera aparentment legal per desviar els beneficis d’un particular o d’una altra empresa són denominades societats pantalla.

Aquest neologisme format per composició ja es recull al Termcat, el qual també proposa el terme societat fictícia. A més, tot i que en l’àmbit de l’economia els termes societat i empresa no són sinònims, a l’Observatori de Neologia també es documenta l’ús del compost empresa pantalla amb la mateixa freqüència, així com d’empresa fantasma.

Concretament, aquestes societats sense actius reals estan creades per testaferros en paradisos fiscals, on la privacitat és màxima i els impostos, nuls. Un cop constituïdes, s’utilitzen per realitzar operacions empresarials simulades amb l’objectiu d’evadir impostos, blanquejar diners o bé encobrir altres activitats comercials o bancàries delictives.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s