gofre m

gofrePrimera documentació: 24/02/2005

Tipus
manlleu del francès
Contextos
I els aliments que prèviament haurem de descongelar per poder guisar o menjar com ara la carn, el peix, el marisc, els cargols de terra, les profiteroles, els gofres, els pastissos, i tot un seguit de postres ja elaborades i congelades. [La Fura, 24/05/2002]
Els “pollofres” estan fets amb la tradicional massa de gofre i que gràcies a un “gofrera” especial adquireix la forma de penis. [Diari de Girona, 29/03/2021]
Observacions El mot gofre (també escrit esporàdicament goffre) és una adaptació del manlleu del francès gaufre que designa un ‘pastís, generalment rectangular, cuit entre dues planxes que hi graven un dibuix alveolar en relleu’. De fet, el Termcat proposa la grafia gofra (de gènere femení), que, tanmateix, no és documenta als mitjans. D’altra banda, en al·lusió al tipus de producte gastronòmic que s’hi prepara, la planxa usada per elaborar els gofres rep el nom de gofrera.

Pel que fa a la preparació, els gofres acostumen a portar una mescla de farina, ous, llet i llevat, tot i que poden dur algun ingredient més, com, per exemple, sucre, mantega o vainilla. A més, normalment s’acompanyen d’aliments dolços, com ara xarops, salses o melmelades de diferents sabors (xocolata, caramel, maduixa…), fruita o gelat, encara que també es poden servir amb acompanyaments salats.

Tot i que el gofre és un producte d’origen belga que inicialment es va popularitzar entre els països veïns, com França o els Països Baixos, també forma part de la gastronomia tradicional dels Estats Units, país en el qual els colons procedents dels Països Baixos van introduir aquesta menja al segle xvii. Fins i tot es diu que el tercer president dels Estats Units, Thomas Jefferson, es va fer dur una gofrera de l’altra banda de l’Atlàntic per poder menjar gofres. Avui, el gofre és un producte gastronòmic que es pot trobar arreu del món.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s