somni americà m

somni americàPrimera documentació: 21/01/1996

Tipus sintagmació
Contextos
Construïda sobre tres falles sísmiques, la ciutat que va ser l’origen del somni americà ha estat destruïda i cremada per culpa dels terratrèmols el 1851, 1906 i 1989. [Avui, 21/01/1996]
Però tot i això, per a molts el somni americà segueix sent travessar la frontera, canviar un dòlar per 20 pesos i construir-se la casa al poble. [Ara, 28/11/2020]
Observacions El somni americà, de l’anglès American dream (o American Dream), és ‘l’ideal pel qual tots els ciutadans estatunidencs haurien de tenir les mateixes oportunitats d’èxit i prosperitat si treballen dur, i mostren determinació i iniciativa’ (Oxford English Dictionary). D’aquesta definició se’n desprèn que qualsevol ciutadà d’aquest país podia escalar de posició social i econòmica independentment dels seus orígens, circumstàncies i classe social. Així doncs, l’anhelat somni americà representava la democràcia, els drets civils, la llibertat, les oportunitats i la igualtat propis de la cultura i societat dels Estats Units en comparació amb altres països en els quals hi havia més barreres a causa de l’aristocràcia i la presència d’altres jerarquies, per exemple.

Tot i que el descobriment d’or a l’estat de Califòrnia a mitjan s. xix, entre d’altres fets i esdeveniments, van projectar aquest ideal, aquesta denominació no es va popularitzar fins al 1931 amb la publicació del llibre titulat The Epic of America, de l’escriptor James Truslow Adams, en el qual va fer referència a aquesta meta amb el nom American Dream.

En ple segle xxi, però, sembla que aquesta esperança és cosa del passat, perquè les dades estadístiques d’aquest país americà mostren que en els darrers anys les possibilitats de prosperar econòmicament han disminuït mentre que ha augmentat la desigualtat d’ingressos entre els seus ciutadans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s