lletra escarlata f

lletra escarlataPrimera documentació: 31/12/2011

Tipus sintagmació
Contextos
Però fa vint anys, equivocar-te significava penjar-te la lletra escarlata i ser objecte de burla i d’acudits i el teu nom, eternament lligat a una errada col·lectiva. [Avui, 31/12/2011]
Arrancant-se la lletra escarlata que els homes li havien penjat, visible encara, al pit. [Avui, 21/03/2021]
Observacions Nathaniel Hawthorne (1804-1864) va ser un escriptor estatunidenc conegut per les seves obres de ficció gòtica i romanticisme fosc, entre les quals destaca The Scarlet Letter (La lletra escarlata), publicada el 1850. Aquesta novel·la, que tracta del pecat i la culpa sota la perspectiva del legalisme purità, està ambientada a principis del segle xvii a Nova Anglaterra on Hester Prynne és acusada d’adulteri i condemnada per aquest motiu a dur cosida a la roba una lletra a d’adúltera. Hester calla la identitat del pare de la seva filla i intenta viure amb dignitat dins una societat injusta i hipòcrita. El llibre va ser un supervendes a l’època i un dels primers produïts massivament als EUA: la primera edició mecanitzada va fer una tirada de 2.500 exemplars i es va exhaurir en deu dies.

Com hem vist en altres casos (lolita, mare coratge, robinson) alguns personatges literaris passen a la llengua comuna com a símbols d’actituds o característiques determinades. En aquest cas, no és el personatge sinó la insígnia que fan dur a la protagonista i que dona títol a l’obra: la lletra escarlata ha passat a designar figuradament una marca que s’associa amb la idea de desgràcia, un estigma o un senyal d’infàmia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s