eclipsi m

eclipsiPrimera documentació: 16/01/2015

Tipus semàntic
Contextos
Aquest bloc giraria al voltant d’Esquerra Republicana de Catalunya, després de l’eclipsi del PSC. [La Vanguardia, 16/01/2015]
Els polítics, els que només són polítics, devien tenir la sensació que el seu eclipsi podia ser definitiu. [Sàpiens, 1/07/2021]
Observacions En astronomia, parlem d’eclipsi quan un astre queda ocult parcialment o completa perquè un altre li fa ombra o s’interposa entre ell i un tercer des del qual s’observa. Així doncs, quan la Terra, el Sol i la Lluna s’alineen, des del nostre planeta podem ser testimonis de dos tipus d’eclipsi: d’una banda, l’eclipsi de sol es produeix quan la Lluna no ens deixa veure la llum que emet l’estrella. D’altra banda, es produeixen eclipsis de lluna quan el satèl·lit queda enfosquit per l’ombra de la Terra.

Tal com queden ocults el Sol o la Lluna durant els eclipsis, les persones o les coses també poden deixar de ser visibles metafòricament: la denominació d’aquest fenomen astronòmic s’ha estès a la llengua general per fer referència a la invisibilització d’una persona o cosa destacada per part d’una altra, o bé a la seva desaparició sobtosa.

Tot i que el DIEC2 ja inclou els sentits figurats del verb eclipsar, encara no ha deixat constància dels del substantiu eclipsi.

Un pensament sobre “eclipsi m

  1. Retroenllaç: (CA) – Neolosfera: eclipsi | Observatori de Neologia – 📚 Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s