príncep blau m

príncep blauPrimera documentació: 30/11/1994

Tipus sintagmació
Contextos I és que, de princeses que esperen el seu príncep blau, n’hi ha unes quantes… [Avui, 30/11/1994]
Vam créixer somiant amb el príncep blau i, per més que jo sàpiga que això és una mentida, encara pesa. [Ara, 12/06/2021]
Observacions En la literatura tradicional, el príncep blau és un personatge masculí que apareix a diversos contes, com Blancaneu, La ventafocs o La bella dorment, i que sol ser jove, ben plantat, valent i fort, en els quals fa de salvador d’una noia que es troba en dificultats o sota els efectes d’algun sortilegi. Una variant de la història és quan el príncep és la víctima del sortilegi que l’ha transformat en un gripau o una granota; en aquest cas, per tornar a tenir l’aparença humana una princesa li ha de fer un petó. El final sempre és feliç i la parella s’acaba casant. D’aquí es deriva el significat de ‘pretendent masculí idealitzat’, que recull el GDLC.

Sembla que l’ús de l’adjectiu blau prové d’una llegenda romanesa del segle xix, tot i que sobretot es va popularitzar arran de la versió de Walt Disney (1901-1966) de La bella dorment (1959). Sigui com sigui, el príncep blau constitueix un constructe del matrimoni com a ideal, amb el casament com a final feliç, com una recompensa, especialment des del punt de vista femení.

Tot i que aquest personatge s’ha parodiat en obres com Contes per a nens i nenes políticament correctes, de James Finn Garner (publicat en català, amb traducció de Quim Monzó i Maria Roura el 1994), o la saga de pel·lícules de Shrek (2001-2010), continua present en pel·lícules i llibres juvenils, en què s’ha modernitzat una mica i el noi atractiu i desitjat acaba perdent davant d’un altre noi, que al començament se’l menysté però acaba sent molt més ben valorat perquè és més bona persona.

Un pensament sobre “príncep blau m

  1. Retroenllaç: (CA) – Neolosfera: príncep blau | Observatori de Neologia – 📚 Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s