espai Schengen m

espai schengenPrimera documentació: 10/10/2001

Tipus composició
Contextos La tanca va ser construïda l’any passat, quan Lituània va començar a preparar-se per formar part de l’espai Schengen, que preveu l’enfortiment i control de les fronteres exteriors. [El Periódico, 20/08/2008]
La preocupació de Brussel·les sempre ha sigut el manteniment del mercat únic, que és, juntament amb la lliure circulació de persones i l’espai Schengen, la fita més preuada de la Unió Europea. [Ara, 16/04/2020]
Observacions El 14 de juny de 1985 representats de cinc estats europeus (Alemanya, Bèlgica, França, Luxemburg i els Països Baixos) es van reunir a la ciutat luxemburguesa de Schengen amb l’objectiu d’eliminar progressivament els controls de les fronteres comunes i establir un espai de lliure circulació. D’aquella reunió en va sorgir un acord, que es va materialitzar amb el conegut espai Schengen, aplicable als integrants dels estats signants del pacte, que s’ha anat ampliant al llarg del temps a mesura que s’hi anaven incorporant nous països. L’espai Schengen, que garanteix la possibilitat de viatjar sense restriccions, està envoltat de més de 42.500 km de fronteres marítimes i 7.700 km de terrestres.

És important destacar que no s’ha de confondre l’espai Schengen amb la Unió Europea (UE), ja que hi ha estats membres de la UE que no formen part de l’espai Schengen, mentre que hi ha altres països que estan integrats a l’espai Schengen però no pertanyen a la UE. Actualment l’espai Schengen està integrat per 26 estats, quatre dels quals no són membres de la Unió Europea: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, els Països Baixos, Polònia, Portugal, la República Txeca i Suècia; i els estats extracomunitaris Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa.

La denominació preferent segons el Termcat és el sintagma espai de Schengen (amb la preposició de que uneix els dos noms), que l’Observatori no ha documentat. Tot i això, es recull com a sinònim complementari espai Schengen, que és la forma utilitzada pels mitjans de comunicació.

Un pensament sobre “espai Schengen m

  1. Retroenllaç: (CA) – Neolosfera: espai Schengen | Observatori de Neologia – 📚 Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s