Primera documentació: 24/04/2015
Tipus | composició |
Contextos | Per aconseguir-ho, els restaurants ofereixen menús molt variats, de 22 a 38 euros, que van des del plat estrella de qualsevol brunch tradicional, els ous Benedict, fins a propostes més casolanes. [El Periódico, 24/04/2015] |
Per si aquesta variada oferta no fos suficient, cal mencionar que la carta també és àmplia i que inclou fins i tot propostes de brunch com bols d’açaí, ous benedict, pancakes o ous tofonats. [Ara, 7/10/2020] | |
Observacions | Els ous Benedict són un plat que consisteix en dues meitats d’un muffin, una torrada o altres tipus de pans, generalment coberts amb pernil dolç, cansalada o pastrami, ous escumats i salsa holandesa.
Sobre l’origen d’aquest compost (que alguns mitjans ja han lexicalitzat), hi ha moltes especulacions i certa controvèrsia. Uns afirmen que el nom es deu al fet que el papa Benet XIII (en llatí, Benedictus) solia esmorzar ous amb pa acompanyat de pernil i salsa holandesa; d’altres, que va ser una idea d’un agent de borsa retirat anomenat Lemuel Benedict que intentava alleujar la ressaca que tenia i va demanar que li servissin ous escumats sobre pa torrat, amb cansalada i salsa en el famós hotel Waldorf Astoria, situat a Manhattan (Nova York). I una darrera versió assegura que els ous tenen l’origen en el restaurant de luxe Delmonico’s, també de Manhattan, on el 1860 el matrimoni Le Grand Benedict va dir al maître si no tenia cap plat nou i diferent dels que oferien, i ell els va servir la recepta que avui dia coneixem. Sigui com sigui, els ous Benedict ja formen part del menú anglosaxó i se serveixen especialment els diumenges durant el brunch. |
Retroenllaç: salsa holandesa f | Neolosfera
Retroenllaç: ou poché m | Neolosfera