machadià -ana adj

machadiàPrimera documentació: 19/09/1995

Tipus sufixació
Contextos
És la desqualificació de la diferència, el menyspreu machadià per allò que s’ignora. [Avui, 19/09/1995]
I des del 2009 s’ha constituït una associació de viles machadianes de la qual formen part Sevilla, Sòria, Baeza, Segòvia, Rocafort (València) i Cotlliure. [La Vanguardia, 22/02/2019]
Observacions L’adjectiu relacional machadià -ana, format amb el sufix -ià -ana, que indica ‘relació o pertinença’ sobre la base d’un nom propi, Machado, fa referència a l’autor o a la seva obra, o bé indica que el substantiu que modifica té trets característics de la seva obra que el recorden.

Antonio Machado (1875-1939) va ser el poeta més jove de la generació del 98. Va evolucionar d’una poesia de tall modernista cap a un intimisme simbolista que es va consolidar en una poesia compromesa i quasi existencial, alhora que recollia elements de la saviesa popular. En són exemples Soledades (1907), Campos de Castilla (1912) o Poesías completas (1936).

Alumne de la Institución Libre de Enseñanza, amb els ideals de la qual sempre va estar compromès, va morir a l’exili, a Cotlliure (França) el 22 de febrer de 1939, just un mes després d’haver fugit de Barcelona davant la imminent ocupació del bàndol franquista. A la butxaca de l’abric, el seu germà Manuel Machado (1874-1947) hi va trobar el que probablement és l’últim vers que va escriure: “Estos días azules y este sol de la infancia”.

Un pensament sobre “machadià -ana adj

  1. Retroenllaç: (CA) – Neolosfera: machadià | Observatori de Neologia – 📚 Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s