txacolí m

txacoliPrimera documentació: 15/01/1999

Tipus manlleu del basc
Contextos En el cas del País Basc, vuit empreses agrupades portaran una mica d’aquesta aroma d’eucaliptus i de pluja en una mostra que inclou els seus aliments més típicament autòctons: les broquetes, el txacolí, la sidra natural o el formatge idiazabal. [El Periódico, 1/03/2007]
Si ets al País Basc durant la tercera setmana d’agost, vine a gaudir de concerts en directe, xarangues, cercaviles amb gegants i capgrossos, pintxos, txacoli i fins i tot una fira taurina de les més reputades d’Espanya. [Ara, 17/09/2019]
Observacions El txakolin, paraula del basc, és un ‘vi de baixa graduació, de gust una mica aspre i de vida curta, que s’obté de raïms que per causes meteorològiques no han madurat normalment’ (Termcat). La denominació en català proposada pel Termcat és xacolí, però a la premsa la forma que s’usa més habitualment és txacolí, amb una ortografia que es manté més propera a la paraula original basca, amb un dígraf en posició inicial que en català es reserva per a manlleus i transcripcions de noms i cognoms estrangers.

Aquest vi es produeix principalment al País Basc i a Cantàbria, i hi ha tres denominacions d’origen oficials: Arabako Txakolina, d’Àlaba; Bizkaiako Txakolina, de Biscaia, i Getariako Txacolina, de Getaria. Les recomanacions de maridatge per al txacolí són peix i marisc, però als tastos també es pren amb formatge.

Un pensament sobre “txacolí m

  1. Retroenllaç: (CA) – Neolosfera: txacolí | Observatori de Neologia – 📚 Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s