austericidi m

Primera documentació: 14/11/2012

Tipus composició culta
Contextos Ahir va insistir que es tracta d’un Govern «sense ànima» i que ajustos que ha fet en tots els àmbits han provocat un austericidi a Catalunya. [El Periódico, 14/11/2012]
En la precipitada carrera des de l’austericidi a la independència hem perdut l’oportunitat de millorar les condicions de vida gràcies als pressupostos, ja fossin els propis o els de l’Estat. [El País, 23/03/2019]
Observacions La paraula austericidi està formada per l’adjectiu auster -a i el formant sufixat del llatí -cidi ‘matar’. Aquesta paraula presenta certa peculiaritat morfològica i semàntica, en el sentit que, d’una banda, -cidi sol combinar-se amb altres formants inicials com magni- ‘gran’ a magnicidi o geno- ‘raça’ a genocidi. De l’altra, el significat literal que extrauríem d’austericidi seria el d’‘acció de matar l’austeritat’, però en canvi vol dir ‘acció de matar algú amb les polítiques d’austeritat que practiquen certs governs per combatre la crisi econòmica’. Així doncs, per facilitar la interpretació del terme, el Termcat proposa l’alternativa austeritat suïcida (que no sembla gaire encertada, tenint en compte que l’austeritat no és autoimposada), que defineix com l’‘asfíxia econòmica de la població d’un país com a conseqüència de les mesures d’austeritat excessives aplicades pel govern’. Aquestes mesures orienten la reducció del deute públic, la qual cosa suposa un conjunt de retallades en educació, sanitat i altres àmbits relacionats amb l’estat de dret.

Aquesta paraula va començar a documentar-se en català a partir del 2012, pocs anys després que comencés una greu crisi econòmica que va afectar milions de persones arreu del món. Arran de les retallades, moltes famílies es van trobar en una situació de vulnerabilitat: falta d’ingressos, sense recursos ni ajudes, desnonaments, etc.

2 pensaments sobre “austericidi m

  1. És evident que la forma composta no està ben resolta, però cal indicar també que la proposta sintagmàtica del Termcat no és gens afortunada tampoc: no es tracta d’un “suicidi” sinó d’un “assassinat” o un “homicidi”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s