anime m

Resultat d'imatges per a

Primera documentació: 12/02/1996

Tipus manlleu del japonès
Contextos En temps en què algunes de les obres mestres no són en imatge real, un anime competeix en el festival de Cannes i un visionari com Quentin Tarantino inclou un passatge de dibuixos a Kill Bill: Vol. 1 (2003). [El Periódico, 2/07/2004]
Hem tingut tant mangakes (autors de còmics) de primera fila com responsables de sèries d’anime d’èxit i professionals relacionats amb la cultura popular japonesa. [La Vanguardia, 6/11/2017]
Observacions L’anime és un manlleu del japonès, que és el resultat d’abreujar la paraula anglesa animation. El Termcat defineix l’anime com el ‘gènere de dibuixos animats d’origen japonès, sovint relacionat amb el manga o els videojocs, que es caracteritza per la complexitat de la trama, per la fantasia i per la possibilitat d’incloure escenes de violència o de sexe, dirigit a un públic de franges d’edat diferents segons cada producte’. Amb aquesta denominació també es fa referència directament a la sèrie o pel·lícula que pertany a aquest gènere.

L’anime molt sovint és la versió animada d’un manga, però altres vegades és un producte pensat originalment com a animació. Tot i que durant els anys noranta i el principi del 2000 encara no hi havia gaire reconeixement per a aquest gènere, avui dia l’anime s’ha tornat molt popular i és accessible a molta gent: hi ha sèries d’anime a les principals plataformes d’streaming, es poden comprar les més conegudes a botigues d’electrònica general i fins i tot hi ha webs que permeten visionar-les de manera gratuïta o per una petita quota, com Crunchyroll. D’altra banda, una altra font important de difusió dels animes, que són en japonès, són els fansubs (subtítols fets per fans), que permeten que fins i tot les sèries que no tenen un doblatge o subtitulació oficials es puguin veure arreu del món.

En català, l’anime va començar a veure’s a finals dels vuitanta i principis dels noranta amb sèries tan estimades com Dr. Slump o Bola de Drac i Bola de Drac Z, totes d’Akira Toriyama. Més endavant, el Club Super3 va emetre sèries com Doraemon, el gat còsmic, Musculman, Sailormoon o Sakura, la caçadora de cartes, i durant la primera dècada del 2000 el 3xl.net (Canal 33) va ser l’encarregat d’emetre animes famosos mundialment com Detectiu Conan, Shin Chan, Inuyasha o One Piece.

Un pensament sobre “anime m

  1. Retroenllaç: otaku m i f | Neolosfera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s