tatin f

Primera documentació: 14/06/1999

Tipus manlleu del francès
Contextos Entre les carns, el melós de porc amb tatin d’albergínies, castanyes i codony; l’hamburguesa de vedella al formatge rocafort amb patata vidre; i les costelles de xai amb alls caramel·litzats i menta, entre altres plats. [El Periódico, 2/03/2006]
Els formatges van fallar inexplicablement, la tatin va resultar immenjable, el gelat insípid i els petit fours i xocolates no tenien cap encant. [La Vanguardia, 10/02/2018]
Observacions Stéphanie Tatin i Caroline Tatin eren dues germanes que regentaven un hotel en el municipi francès de Lamotte-Beuvron. Sembla que un dia de l’any 1889 van deixar coure massa les pomes del pastís que preparaven i, per no haver de llençar-les, van posar-hi pasta al damunt, ho van posar al forn i ho van servir un cop girat. Amb aquest accident es va crear la tatin, tan coneguda avui dia, i tan senzilla de preparar. La tatin s’ha fet tan popular arreu del món que, com s’observa en els exemples, ha passat a ser un concepte més genèric per referir-se al tipus de preparació, que ja no necessàriament ha de ser amb pomes sinó que pot fer-se amb altres aliments.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s