gòspel m

Primera documentació: 10/03/1989

Tipus manlleu de l’anglès
Contextos Ara viu a París i, a més del blues i del gospel, conrea gèneres més moderns, com el funkey. [Diari de Barcelona, 10/03/1989]
Avui hi ha concerts de gòspel a les vuit i després, havaneres. [País km 0 (La Xarxa), 24/07/2017]
Observacions El gòspel és un ‘estil musical d’origen religiós originat al començament del segle xx als Estats Units entre la població afroamericana, que es caracteritza per polifonies i síncopes’ (Termcat), i que deriva dels himnes evangèlics en què es reflecteixen els valors de la vida cristiana del ressorgiment protestant del segle xix.

La paraula gòspel deriva de l’anglès antic godspel (lit. ‘paraula de Déu’), que és la paraula que s’utilitza per referir-se als Evangelis, i que també s’aplica als textos apòcrifs. En l’àmbit musical, el gòspel més conegut és el que es canta en les esglésies evangèliques afroamericanes dels Estats Units i que normalment és interpretat per un cor, que té un o més solistes. Alguns dels gòspels més coneguts són Oh, happy day o Amazing grace, que han versionat artistes com Aretha Franklin o Ray Charles, entre molts d’altres.

Tot i que és possible trobar aquest estil musical amb grafies diverses (sense accent, amb accent obert o amb accent tancat), el Termcat, segons consta a l’acta 584, de 18 de desembre de 2014, ha normalitzat la forma amb accent obert perquè, en els dialectes que fan reducció vocàlica, facilita la pronúncia de la e àtona com a neutra, tal com, per defecte, recomana la normativa.

2 pensaments sobre “gòspel m

  1. Retroenllaç: groove m | Neolosfera

  2. Retroenllaç: funk adj i m | Neolosfera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s