blini m

Primera documentació: 4/02/1993

Tipus manlleu del rus
Contextos Durant aquests dies tot Moscou fa olor de blinis. N’hi ha en parades a cel obert, als restaurants més cars, en cafès populars i fins i tot al menjador del Kremlin. [El Periódico, 18/02/2007]
Per anar obrint boca, comencem amb uns blinis de salmó fumat i uns ous Benedict amb tires d’ibèric. [Ara, 23/02/2018]
Observacions Un blini (en rus, блин) és, segons el Termcat, una ‘crep gruixuda d’origen rus’ que en la cuina eslava es prepara fregida o al forn, i que es pot menjar sense res o farcida d’alguna menja. Els blinis serveixen sovint de base per acompanyar peixos fumats (salmó, truita, arengada) i es prenen amb te, vi o cava, segons el farcit.

Els blinis es vinculen a la tradició eslava des de l’època precristiana. Per la seva forma circular i el color daurat que prenen en ser cuits, s’associaven al sol, motiu pel qual constituïen un dels plats principals de festes paganes com la Maslenitsa (festa que celebra el final de l’hivern, anàleg al carnestoltes) o la Kupala (festa que celebra el solstici d’estiu, anàleg al Sant Joan).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s