Primera documentació: 5/04/1995
Tipus | manlleu del castellà |
Contextos | El president dels EUA acompanya l’afició d’Arkansas al restaurant Juanita, entre tacos i enchiladas. [Avui, 5/04/1995] |
Nachos, burritos, tacos i molts altres plats cada cop són més presents en l’oferta gastronòmica d’Andorra. [Ara, 7/06/2017] | |
Observacions | El taco és un plat típic de la gastronomia mexicana que consisteix en una tortilla (coca de forma circular molt prima, elaborada habitualment amb una massa de blat de moro o de blat) doblegada o enrotllada que es pot farcir de qualsevol guisat de carn o verdures, o totes dues coses alhora. A més, es menja directament amb les mans i sol anar acompanyat de salsa picant.
Abans de la colonització d’Amèrica, l’any 1492, ja era costum menjar els tacos al carrer. Algunes fonts afirmen que fins i tot el conquistador Hernán Cortes (1485-1547) va preparar uns tacos per als seus capitans a Coyoacán. Encara que s’hagin considerat els tacos com un tipus de menjar ràpid, arreu del món són coneguts per la influència estatunidenca, que difereix bastant dels ingredients i la preparació originals de Mèxic, i que provenen de la gastronomia tex-mex que fusiona el menjar dels dos països americans. Pel que fa a l’origen del mot, es creu que prové de la paraula tlahco del nàhuatl que significa ‘meitat’, en el sentit que el taco es col·loca enmig de la tortilla. |
Retroenllaç: (CA) – Neolosfera: taco | Observatori de Neologia – 📚 Glossarissimo!
Retroenllaç: burrito m | Neolosfera
Retroenllaç: nacho m | Neolosfera
Retroenllaç: xauarma m | Neolosfera