vespa f

Primera documentació: 5/12/1994

Tipus semàntic
Contextos Pel·lícula dividida en tres episodis. En el primer el protagonista fa un recorregut en vespa per Roma. [Avui, 5/12/1994]
Aquest nombre fa referència als quilòmetres exactes que hi ha entre les dues ciutats, Barcelona i Palerm, trajecte que ell ha recorregut en vespa. [Ara, 27/03/2016]
Observacions Una vespa és una motocicleta de cilindrada petita o mitjana, altrament dit, escúter. El nom vespa prové del model d’escúter que l’empresa automobilística italiana Piaggio comercialitza des del 1946, en el context d’una Europa empobrida després de la Segona Guerra Mundial. Amb aquest nou model de motocicleta, la Vespa —que en italià, com en català, també fa referència a l’insecte—, Piaggio volia oferir al gran públic un mitjà de transport barat i còmode, més lleuger que les alternatives disponibles en aquell moment.

La vespa es va convertir en un símbol de llibertat i independència des de la seva aparició. Aquest missatge s’ha anat instaurant en l’imaginari col·lectiu en gran part gràcies a pel·lícules mítiques com Vacances a Roma (1953), protagonitzada per Audrey Hepburn i Gregory Peck, i d’altres més actuals, com Caro diario (1993) o Larry Crowne (2011).

L’èxit d’aquesta motocicleta ha fet que els parlants facin servir el nom comercial per referir-se a qualsevol tipus de motocicleta de característiques similars. Així doncs, el neologisme semàntic vespa, l’ortografia del qual no s’ha vist alterada en la seva normalització, ni en català ni en castellà —inclòs al DRAE—, s’ha convertit en sinònim del mot escúter.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s