nòria f

Primera documentació: 1/11/1997

Tipus manlleu del castellà
Contextos Les Fires de Girona eren el teatret de titelles de Didó, els autos de xoc, la nòria i un elenc heterogeni de barraques. [Punt Diari, 1/11/1997]
El Tibidabo sempre ha tingut una nòria, que forma part de la foto que tots en tenim. [País km0 (La Xarxa), 9/09/2016]
Observacions En català, per designar l’atracció de fira consistent en una gran roda giratòria vertical proveïda de seients o cabines mòbils en tota la seva llargada tenim el sintagma roda de fira o bé sínia. Tanmateix, aquestes formes conviuen amb la forma manllevada del castellà noria, adaptada al català com a paraula esdrúixola.

La primera nòria es va construir per a l’Exposició Universal de Chicago de 1893 i feia 75 m d’altura, menys de la meitat de la més gran del món actualment, que és la Singapore Flyer, de 165 m, tot i que les més famoses són la nòria coneguda com a London Eye de Londres o la del Wurstelprater de Viena.

A Barcelona, la nòria del parc d’atraccions del Tibidabo, que és el parc d’atraccions més antic d’Espanya i el segon més antic d’Europa, rep el nom de Giradabo (acrònim de girar i Tibidabo), triat per votació popular, amb unes vistes privilegiades sobre la ciutat a 500 m d’altura. La nòria fa 20 m de diàmetre i té 16 góndoles, cadascuna d’un color diferent, que constitueixen una mena d’arc de Sant Martí circular. De nit s’il·lumina de color blau, com a símbol de l’aliança amb Unicef, per la protecció dels drets de la infància.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s