wearable madj

wearablePrimera documentació: 29/12/2013

Tipus manlleu de l’anglès
Contextos Els anomenats wearables, des dels rellotges connectats fins les ulleres de Google, han fet les primeres passes, però encara els queda molt camí per introduir-se de debò en la nostra vida quotidiana. [Ara, 29/12/2013]
La millor proposta que va rebre TVE va arribar de Zerintia Technologies, una empresa espanyola especialitzada en tecnologies wearable (dispositius que es porten a la roba). [El Periódico, 11/07/2016]
Observacions La paraula wearable és un manlleu de l’anglès construït a partir del verb to wear ‘portar’ i el sufix -able ‘susceptible de’. Els wearables són aquells dispositius electrònics portàtils dissenyats per actuar amb l’usuari que els porta i que solen estar situats sobre o sota la roba. Aquesta tecnologia integrada en la indumentària interactua de forma contínua amb l’usuari i amb altres dispositius amb la finalitat de dur a terme alguna funció específica. Els productes wearables més importants són els rellotges intel·ligents, les polseres d’activitat i les ulleres intel·ligents.

La tecnologia wearable es va començar a gestar a finals de la dècada dels 70, quan l’enginyer Steve Mann va crear el primer aparell electrònic capaç de ser programat per un usuari per realitzar accions complexes. No ha estat fins al 2010 quan aquesta tendència ha evolucionat d’una manera imparable i ha revolucionat el mercat tecnològic actual.

Segons el Termcat, en català es pot recórrer a altres formes amb valor d’adjectiu que es consideren adequades per traduir wearable, tot i que tenen significats diferents i es fan servir en contextos diferents: per al dispositiu, podem fer servir portable o vestible, i per a la peça d’indumentària o un complement com unes ulleres, un rellotge o un braçalet, els adjectius equivalents serien connectat -ada, tecnològic -a, digital i intel·ligent.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s