japonisme m

japonisme2Primera documentació: 13/09/2012

Tipus sufixació
Contextos Tancarà la temporada una exposició sobre la influència del japonisme en l’art català al tombant del segle xix, amb Ricard Bru com a comissari. [Avui, 13/09/2012]
Va rebre influències del Modernisme nòrdic, de l’art africà, dels descobriments arqueològics a l’antic Egipte, de l’orientalisme i del japonisme. [Ara, 23/02/2016]
Observacions La fascinació pel Japó i l’art japonès que van tenir molts pintors impressionistes a mitjan segle xix i que va continuar fins als cubistes del segle xx és la base d’aquest neologisme lexicogràfic. De fet, la primera vegada que es va utilitzar aquesta paraula va ser en francès el 1872, a l’obra L’art français, de Jules Claretie (1840-1913). Deu anys abans, l’art i l’artesania del Japó havien estat una de les atraccions principals de l’Exposició Universal de Londres.

El japonisme va començar com una moda de col·leccionar peces d’art, especialment d’estampes (que incloïen les de shunga), i va acabar influint fortament alguns artistes, interessats per l’asimetria i la irregularitat de l’art japonès, com l’absència de perspectiva, la llibertat de composició de les figures o les àrees planes de colors vibrants, entre d’altres, que trencaven amb els cànons academicistes occidentals. A més, el japonisme també va influir altres arts, com la música, amb les òperes The Mikado, de W. S. Gilbert i Arthur Sullivan, estrenada el 1885, o Madama Butterfly, de Giacomo Puccini, estrenada el 1904.

Aquest interès pel Japó i la seva cultura torna a ser molt viu, tot i que en aquest cas ja no se centra tant en l’art, sinó en altres àmbits com ara la gastronomia (sushi, tempura), el lleure (amigurumi, origami, sudoku, manga) o la salut (shiatsu).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s