badulaque m

badulaquePrimera documentació: 10/10/2008

Tipus manlleu del castellà
Contextos El marroquí Alí treballa al badulaque del seu pare. [La Vanguardia, 10/10/2008]
Així, mentre les grans cadenes de supermercats i hipermercats veien com l’afluència de clients a les grans superfícies s’anava reduint, els nuclis urbans han anat rellevant els petits locals tancats amb les botigues de conveniència, sovint anomenats badulaques. [Ara, 8/06/2016]
Observacions Aquest manlleu del castellà designa les botigues, normalment regentades per paquistanesos o indis, que venen molts productes i molt diversos en espais relativament petits. El significat que recull el Diccionario de la lengua española de la Real Academia Española té poc a veure amb un establiment, ja que tant pot voler dir ‘afait que s’utilitzava antigament’, ‘samfaina’ o ‘persona nècia i inconsistent’. Tot i que és difícil explicar que hi hagi hagut cap procés metafòric, hi ha articles que relacionen el significat nou amb la varietat d’ingredients que componen l’afait i la samfaina, ja que aquesta varietat de productes caracteritza els badulaques.

En qualsevol cas, el que sí que sembla que és clar és que la difusió d’aquest significat es deu a la traducció de la sèrie Els Simpsons, creada per Matt Groening, en què el primer traductor a l’espanyol va triar la paraula badulaque per a la botiga d’Apu (que en l’original es diu Kwik-E-Markt). Els Simpsons, sèrie de dibuixos animats que satiritza de manera irreverent la societat estatunidenca a través del dia a dia d’una família de classe mitjana, s’emet des de 1989 i segueix tenint milions de seguidors, per la qual cosa és probable que continuem trobant aparicions d’aquesta paraula durant molt més temps.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s