xarlataneria f

xarlataneriaPrimera documentació: 29/01/2003

Tipus sufixació
Contextos Ens hem avesat a uns representants públics que no han après cap norma de la bona oratòria, però sí de la pitjor xarlataneria. [Ara, 18/03/2013]
El jove mort era estudiant universitari de física, cosa que demostra que la xarlataneria de les teràpies miraculoses pot enganyar fins i tot persones amb un nivell educatiu alt, perquè amb freqüència es presenten amb falses proves científiques. [El Periódico, 3/03/2016]
Observacions La paraula xarlataneria deriva del substantiu xarlatà xarlatana, que, al seu torn, és un manlleu adaptat de l’italià, amb el qual es designa una persona que es dedica a la venda ambulant i que procura atreure la curiositat dels passants, per vendre’ls algun producte medicinal o cosmètic, lloant-ne els beneficis, el preu, etc. Tanmateix, sovint es tracta de placebos sense efectes reals, motiu pel qual un altre dels significats que té xarlatà és el de ‘persona que explota la credulitat pública’.

La característica de loquacitat no continguda dels xarlatans és la que es pren per formar el substantiu xarlataneria, que s’aplica per designar els discursos verbosos buits de contingut.

Anuncis

3 pensaments sobre “xarlataneria f

  1. Malgrat l’origen italià, en català el mot “xarlatà” és un occitanisme, com ja va indicar Joan Veny en «La interferència occitana en l’obra d’Antoni Girauld» (Contacte i contrast de llengües i dialectes, 2006, p. 201).

    D’altra banda, el mot “xarlataneria” no és tan neològic com podria semblar: es pot documentar (via Google Llibres) si més no a mitjan segle XIX en els diccionaris d’Escrig de 1851 (jarlataneria, p. 518) o de Saura de 1853 (xarlataneria, p. 434). També consta en el CTILC en un número dels Quaderns de Coyoacan de l’any 1946.

    • Gràcies pel comentari, Xavier, i per totes les dades que aportes que matisen i precisen l’origen de “xarlatà”. Sobre “xarlataneria”, les dades que oferim parteixen de 1989, que és quan l’Observatori va començar les tasques de buidatge, sense que això signifiqui, evidentment, que una paraula determinada no s’estigués usant ja temps abans (com en aquest cas, que es remunta més de 150 anys enrere!).
      Moltes gràcies per seguir-nos!

  2. Retroenllaç: (CA) – Neolosfera: xarlataneria | neolosfera.wordpress.com – 📚 Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s