crucigrama m

crucigramaPrimera documentació: 31/07/1995

Tipus composició culta
Contextos Un cop d’ull a les pàgines salmó els bastarà per adonar-se que els quadrets negres dels meus mots encreuats d’avui (així com els del crucigrama del meu company Fortuny) són diferents. [La Vanguardia, 28/05/2012]
Si es vol entretenir agafi els diaris i faci crucigrames. [Ara, 3/01/2016]
Observacions Un crucigrama és un passatemps que consisteix a trobar les paraules que corresponen a unes definicions donades i anar-les posant en les caselles d’una quadrícula, horitzontalment o verticalment, seguint les indicacions de lletres o de números. I és una paraula neològica perquè els diccionaris, amb l’excepció del Diccionari de la llengua catalana Manual de Vox (2015), només recullen el sintagma mots encreuats (o mots enreixats) per fer referència a aquest entreteniment que té milions de seguidors a tot el món.

La paraula crucigrama està formada amb dos formants cultes: el llatí cruci- ‘creu’ i el grec -grama ‘lletra, descripció, dibuix’; es tracta, doncs, d’un compost culte heterogeni, que no sol ser gaire habitual (però que trobem en altres paraules que sí que apareixen en els diccionaris, com canòdrom —llatí+grec— o hidròfug —grec+llatí—), ja que es prefereixen els compostos homogenis, amb els dos formants llatins o els dos formants grecs.

Se sol considerar que el primer crucigrama es va publicar el 21 de desembre de 1913 al diari New York World, i de seguida aquest passatemps va assolir una gran acceptació, de manera que moltes publicacions van imitar la iniciativa. El primer crucigrama en català va aparèixer el 25 de juliol de 1925 a la revista infantil Virolet (1922-1931), suplement d’En Patufet. Més recentment, els crucigrames de Tísner (1912-2000) a La Vanguardia, substituït per Màrius Serra el 1990, Pau Vidal a El País o Anna Genís a El Periódico tenen seguidors fidels que intenten resoldre’ls cada dia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s