mascota f

mascotaPrimera documentació: 18/11/1997

Tipus semàntic
Contextos Aquest és el principal objectiu de la nova campanya de l’Ajuntament de Barcelona dirigida als propietaris de mascotes i una assignatura pendent de la ciutat, tot i l’existència d’una ordenança que multa els propietaris per motius de brutícia i seguretat. [El Periódico, 7/05/2005]
Aquest any s’ha ampliat la gamma de mascotes amb el conill gegant de Flandes: un conill que pot fer la mida d’un gos i pesar dotze quilos o més. [Avui, 8/03/2016]
Observacions Originàriament, el substantiu francès mascotte, del provençal mascoto ‘el qui dóna sort, sortilegi’ i utilitzat per primera vegada a finals del segle xix, feia referència a un animal, persona, fetitxe o objecte que es considerava que portava bona sort (Le Grand Robert). Amb el temps, es va convertir en una cosa que es porta o s’exhibeix per tenir bona sort, que és el sentit de mascota que recullen els diccionaris de referència: ‘persona, animal o cosa que hom té com a símbol, per tal com considera que porta sort’. En aquest sentit, actualment les mascotes poden formar part de les estratègies de màrqueting d’algunes empreses, ja que representen un producte o un col·lectiu.

Tanmateix, en castellà la segona accepció de mascota, que és l’ús que trobem als contextos i que és neològic en català, és animal de companyia, és a dir, ‘animal domèstic que amb la seva presència acompanya una persona’ (GDLC). Cal dir que, a diferència del castellà, els dos significats es representen amb dues paraules diferents en llengües com el francès (animal de compagnie / mascotte) o l’anglès (pet / mascot) i tal com feia el català fins ara. Per a més informació, podeu llegir aquest article d’Albert Pla Nualart i aquest d’Eugeni S. Reig, en què reflexionen sobre el tema.

Anuncis

2 pensaments sobre “mascota f

    • Moltes gràcies, Jordi, per l’aportació. De fet, és l’article al qual fa referència Albert Pla Nualart. L’enllacem també en l’entrada. I gràcies per seguir-nos!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s