conductual adj

Primera documentació: 26/10/1990

Tipus sufixació
Contextos Confirma la vostra covardia, que s’accentua amb els canvis de mil·lenni, quan proliferen moviments conductuals que busquen respostes més enllà de la ciència o la mística ortodoxa, molts de caire apocalíptic. [El Temps, 24/03/1997]
Hi ha elements en el tractament periodístic que poden estar ajudant l’assassí a considerar que l’objectiu complert per un homicida anterior coincideix amb el seu i, al mateix temps, poden estar provocant que individus amb “una tensió conductual alta” tinguin la mateixa conducta quan s’assabenten que altres l’han posat en pràctica. [El País, 23/01/2016]
Observacions L’adjectiu conductual està format per sufixació sobre el mot femení conducta, al qual s’ha adjuntat el sufix -al, que crea també molts adjectius a partir de substantius, com ara experimental, industrial o orquestral. Aquest neologisme ja apareix al Diccionario de la lengua española de la RAE: ‘perteneciente o relativo a la conducta (manera de comportarse en la vida)’, i per això la majoria dels contextos en què es documenta fa referència als àmbits de la psicologia i la sociologia.
Anuncis

4 pensaments sobre “conductual adj

  1. Ho expliqueu com si l’adjectiu for “conductal”. D’on surt la “u”? He fet un cop d’ull al Coromines (“dur”) i no n’hi ha ni rastre.

  2. Benvolgut Oriol, tens tota la raó: no parlem de la -u- que precedeix -al. Sembla que es tracta d’un adjectiu de base culta que pren la -u- de la forma masculina del participi de passat de “conducĕre” (tal com com “conducta” està format sobre la forma femenina), i que apareix en molts altres adjectius, com “accentual”, “mensual”, “gradual” o “sexual”, si bé molts d’aquests s’han agafat directament del llatí. Es tractaria, doncs, d’una formació culta analògica sobre la base “conductus” + -al, de la mateixa manera que l’etimologia que proposa el GDLC per a l’adjecitu “aspectual”.
    Gràcies per seguir-nos!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s