emoji m

emojiPrimera documentació: 14/07/2014

Tipus manlleu del japonès
Contextos Ara, la casa Unicode Consortium —la responsable d’actualitzar això que en diuen emoji, i que aquí anomenem emoticones— ha decidit posar al mercat una nova remesa de dibuixets. [El Periódico, 14/07/2014]
Els promotors de la iniciativa apunten que Unicode “només aprova uns 50 emojis a l’any” i la paella “competeix contra milers de propostes”. [El Periódico, 11/03/2015]
Observacions La paraula de l’any que va triar Oxford Dictionaries per al 2015 no va ser estrictament una paraula, sinó una imatge: l’emoji de la cara que plora de riure (vegeu la imatge superior). Veient que l’ús d’aquestes imatges es disparava els últims anys, Oxford Dictionaries va investigar quin era el més utilitzat, i va descobrir que aquesta cara tan divertida conformava un 20 % del total d’emojis utilitzats al Regne Unit aquell any.

Tot i que la paraula ens ha arribat de l’anglès, en realitat és un manlleu del japonès, format per e ‘imatge’ i moji ‘lletra, caràcter’. El Termcat defineix emoji com un ‘ideograma d’origen japonès utilitzat en les aplicacions de missatgeria instantània per a telèfons intel·ligents.’ Van ser inventades als anys noranta per l’empresa japonesa de comunicacions NTT DoCoMo, i poden prendre formes molt diverses, com ara cares que expressen emoció, plantes, menjar, ungles pintades o banderes de diferents països.

Tot i que en català i castellà s’ha generalitzat la paraula emoticona (denominació catalana de l’acrònim anglès que prové de la truncació d’emotion i icon) per denominar qualsevol tipus d’imitació d’una expressió facial i no es fa servir emoji, inicialment es tractava de dos conceptes diferents. De fet, al principi el Termcat considerava que una emoticona només feia referència als símbols gràfics construïts amb caràcters ASCII que representaven un rostre humà. En una modificació posterior, el Consell Supervisor va decidir ampliar-ne el significat, i actualment una emoticona  és una ‘icona que es fa servir en els serveis de correu electrònic i missatgeria per internet i en les xarxes socials per a expressar emocions i sensacions’. Entre els tipus d’emoticones existents, hi ha les emoticones textuals (compostes amb signes de text) i les emoticones gràfiques (amb format d’imatge), que tenen la denominació emoji com a sinònim complementari.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s