fulano fulana mf

Primera documentació: 24/09/1991

Tipus manlleu del castellà
Contextos Tot això per demostrar que “aquesta no és la ràdio de mengano o fulano”, segons va afirmar Delkader, ja que si segueix aquesta trajectòria es pot produir “un empobriment de la ràdio a Espanya”. [Diari de Barcelona, 24/09/1991]
He descobert tanta gent, quan engegava la ràdio pensava, aviam avui a qui escolto, aquest és fulano, mengano. [L’ofici de viure (Catalunya Ràdio), 27/11/2012]
Observacions El mot fulano fulana és un manlleu del castellà que ha arribat directament a la llengua sense cap mena d’adaptació amb el significat de ‘persona indeterminada’. Tot i això, l’ús ha fet que la forma masculina del mot, en referir-nos a una persona determinada, tingui un significat pejoratiu o despectiu; la forma femenina del mot, en canvi, s’utilitza normalment amb un significat proper a ‘prostituta’; el motiu és incert, però és probable que estigui relacionat amb el significat principal del mot, atès que una ‘dona qualsevol’ és un apel·latiu habitual per a les prostitutes. També és possible que adquirís el significat a partir del sintagma fulana de tal, que es va utilitzar fins i tot en pel·lícules com Yo soy fulana de tal (1975), dirigida per Pedro Lazaga i protagonitzada per Concha Velasco.

L’origen del mot en castellà és incert: el DRAE atribueix el mot a l’àrab hispànic fulán, que provenia originàriament de l’àrab clàssic fulān (que vol dir ‘aquest home’) i aquest últim, potser, de l’egipci. L’Observatori n’ha recollit usos des de l’any 1991, però és difícil determinar en quin moment va entrar en la llengua.

Anuncis

2 pensaments sobre “fulano fulana mf

  1. Tinc prop de setanta-cinc anys i quan era ben petit ja sentia a dir que “en Tal té una fulana i li ha parat un pis”. És clar que sempre va ser verbalment.

    • Tot i que aquest significat no el recull cap diccionari de l’Academia espanyola fins al 1984, tal com dius, segur que aquest significat ve de molt abans. Gràcies, Xavier, pel comentari i per seguir-nos!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s