golondrina f

golondrinaPrimera documentació: 5/01/1989

Tipus manlleu del castellà
Contextos Des del port de Santa Pola surten golondrines cada mitja hora. [Avui, 12/02/1989]
S’hi podrà assistir amb la compra d’entrades solidàries a benefici de l’associació Aprenem, i alhora que es reivindiquen els drets de les persones amb autisme, es podrà passejar en veler o golondrina, gaudir d’instal·lacions esportives d’aigua, fer jocs de platja o visitar el Zoo de Barcelona. [Ara, 31/07/2015]
Observacions Amb el nom de golondrina es designa una embarcació turística, especialment les que recorren el port de Barcelona i el seu litoral. Tot i que aquest nom s’ha estès a altres poblacions (com veiem en el primer context), les embarcacions de Barcelona van ser les primeres a usar-lo.

Les primeres golondrines van aparèixer a finals del segle xix, concretament el 1884, tot i que van ser un fracàs com a negoci, i no va ser fins al 1888, aprofitant el fet que Barcelona acollia la primera Exposició Universal de la ciutat, que Feliciana Goñi va iniciar dues rutes per al transport de visitants, una cap a l’escullera i l’altra cap a la Barceloneta, i que les va batejar amb aquest nom en honor de l’oreneta cubana (Progne cryptoleuca). Al llarg de la història s’han anat modificant i ampliant els trajectes i, sobretot, el tipus d’embarcació: les primeres golondrines eren de vapor, amb un sol pis cobert, i no va ser fins als anys vint en què van aparèixer les golondrines de dos pisos i de motor. Actualment, conviuen les golondrines tradicionals, amb buc de fusta, amb les golondrines catamarà, de fibra de vidre.

Anuncis

3 pensaments sobre “golondrina f

  1. Retroenllaç: (CA) – Neolosfera: golondrina | neolosfera.wordpress.com – Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s