lorquià -ana adj

lorquiàPrimera documentació: 21/09/1994

Tipus sufixació
Contextos Va recórrer tot Sud-amèrica representant el teatre lorquià i les obres de l’exiliat Alejandro Casona. [Avui, 21/09/1994]
Els actes lorquians arrencaran demà, dijous, 15 d’octubre, al Teatre Tarragona, amb la inauguració de l’exposició Òpera muda, de l’artista tarragoní Josep Maria Rosselló. [Avui, 13/10/2015]
Observacions Lorquià -ana és un adjectiu relacional format amb el sufix -ià ana que indica ‘relació o pertinença’ sobre la base d’un nom propi, Lorca, i que fa referència a l’autor o a la seva obra, o bé indica que té trets característics de la seva obra que el recorden.

Federico García Lorca (1898-1936) és un dels grans poetes i dramaturgs en llengua espanyola que forma part del que es coneix com a generació del 27, en la qual també s’inscriuen altres autors com Pedro Salinas (1891-1951) o Rafael Alberti (1902-1999).

L’obra poètica de García Lorca combina elements populars amb altres d’avantguardistes i cultes, entre la tragèdia i el lirisme, com es pot veure a Romancero gitano (1928), Llanto por Ignacio Sánchez Mejías (1935) o Poeta en Nueva York (publicat pòstumament el 1940). La seva obra teatral, portada al cinema en diverses ocasions i fins i tot adaptada en òperes, també presenta trets lírics, al mateix temps que presenta temes tràgics i fatalistes, com a Bodas de sangre (1933), Yerma (1934) o La casa de Bernarda Alba (1936), que va ser estrenada el 1945 a Buenos Aires per la companyia de Margarida Xirgu.

El 2015 es va fer públic un informe policial que havia estat ocultat per la dictadura franquista que confirmava l’execució de Lorca a mans de les autoritats franquistes, per socialista, maçó i homosexual. Va morir el 18 d’agost de 1936, en algun camí de Víznar a Alfacar, a Granada.

2 pensaments sobre “lorquià -ana adj

  1. Retroenllaç: (CA) – Neolosfera: lorquià | Observatori de Neologia (Obneo) – Glossarissimo!

  2. Retroenllaç: dalinià -ana adj | Neolosfera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s