infusionar v tr

infusionarPrimera documentació: 1/03/2002

Tipus conversió
Contextos Escalfem llet a foc mitjà, gairebé fins el punt d’ebullició; baixem temperatura; retirem del foc; afegim la pell de la llimona i les branques de canyella, tot a temperatura molt baixa, 5 minuts, d’això se’n diu infusionar la llet. [El Món (RAC1), 16/12/2011]
Una recepta que ella recomana són les peres amb aigua de menta i cardamom. Per elaborar-les, cal bullir el cardamom amb aigua durant cinc minuts. Llavors és el moment d’abocar-hi les fulles de menta, tapar l’olla i deixar-ho infusionar durant 10 minuts més. [Ara, 22/03/2015]
Observacions El verb infusionar, d’ús habitual en l’àmbit de la gastronomia segons els contextos recollits per l’Observatori, està format per conversió a partir del substantiu infusió, que al seu torn és la nominalització del verb infondre. Com ja hem vist en altres verbs com ficcionar o disseccionar, els parlants creen aquests verbs perquè la relació entre el substantiu i el verb del qual provenen no és sempre transparent, o, com en aquest cas, per reforçar el significat especialitzat que els diferencia del verb original.

Així, el Termcat defineix infusionar com ‘immergir una substància vegetal en un líquid, generalment en aigua bullent, per extreure’n els principis solubles, sovint com a part d’un procés culinari’. En espanyol també s’observa un gran ús de la forma paral·lela infusionar. No obstant això, el DRAE, com el DIEC2, encara no ha inclòs una entrada per a aquest verb.

Anuncis

Un pensament sobre “infusionar v tr

  1. Retroenllaç: infusionar v tr | Neolosfera – Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s