engominar v tr

engominarPrimera documentació: 22/02/1998

Tipus prefixació
Contextos El presentador engominat, que semblava el nebot de Justo Molinero lingüísticament integrat, intentava distreure el personal combinant entrevistes entre els assistents amb vídeos hagiogràfics sobre l’homenatjat, que, per si algú encara no se n’havia assabentat anant pel carrer, era Artur Mas. [Avui, 21/01/2002]
Mentre estàvem entaulats va aparèixer un individu que no podia amagar d’on venia: pèl engominat i polo ribetejat al coll i a les mànigues amb dues franges vermelles i, enmig, una de groga. Al pit, un escut que em sonava i la llegenda “Armada Española”. [El Periódico, 4/03/2013]
Observacions La gomina (sinònim complementari de fixador segons el Termcat) és un ‘producte que aglutina els cabells i evita que es despentinin’. Al substantiu se li ha afegit el prefix verbalitzador en-, que dóna lloc al verb engominar ‘aplicar gomina’. Aquest prefix i la seva variant em– és bastant productiu en català, i ha format verbs com emmascarar, entristir o emmalaltir.

En realitat, fixador és la paraula general per al concepte, i gomina és una de les marques que fabricaven aquest producte. Tal com ha passat amb altres productes com les bambes, els tàmpax, els kleenex, els tàpers o el típex, el nom de la marca (o d’un dels seus productes) ha acabat convertint-se en el nom genèric que fa referència al producte.

Pel que fa a la connotació que té aquest verb, és negativa i molt semblant a la de repentinar, és a dir, que associa els qui duen aquest estil de cabells amb afectació i excés.

Anuncis

Un pensament sobre “engominar v tr

  1. Retroenllaç: (CA) – Neolosfera: engominar | Observatori de Neologia (Obneo) – Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s