alegal adj

Primera documentació: 13/05/1994

Tipus prefixació
Contextos Apareixen davant dels mitjans de comunicació amb la cara tapada per simbolitzar el “caracter assembleari i alegal del moviment”. [Avui, 15/03/1996]
Els 12 habitants permanents i els prop de 30 que se’ns afegeixen a l’estiu viurien no exactament en el pretèrit, però no gaire lluny, si no fos per les dreceres, no sempre legals, però tampoc il·legals (posi alegals), que han hagut d’agafar. [El Periódico, 13/08/2012]
Observacions Com a contraposició a l’adjectiu legal ‘conforme a la llei’, el diccionari inclou il·legal, però des dels anys noranta l’Observatori de Neologia ha recollit també alegal. La diferència es troba en el prefix que encapçala el mot: d’una banda, in– (en aquest cas, il-, per adaptació morfofonològica) significa ‘negació o privació d’allò significat pel mot amb el qual forma el compost’ (GDLC), mentre que a– (asimètric, atemporal) significa ‘no, sense’. Així, i com explica la Fundéu per al castellà, ilegal és el que és contrari a la llei, mentre que el que és alegal simplement no està regulat ni prohibit. La diferència més immediata pel que fa a la llei és que tot el que sigui il·legal té unes conseqüències negatives, mentre que el que és alegal encara no té una penalització clara perquè no està previst per la llei.

L’Observatori també ha recollit ocurrències de la forma al·legal, amb ela geminada, que segurament s’ha format per analogia amb l’adjectiu il·legal i que és incorrecta.

Anuncis

3 pensaments sobre “alegal adj

  1. Benvolguts: -il·legal- porta l·l, com bé expliqueu, perquè la preposició prefixada, -in-, acaba en consonant, i aquesta s’assimila a la l inicial de -legal-. Però la preposició -a-, que té sentit de privació, no s’acaba en consonant, i per tant no té sentit que formi la paraula -*al·legal-, sinó la paraula -alegal-. Quan he llegit el títol de l’article he pensat en una nova formació amb la preposició llatina -ad-, que donaria un significat com ara “fora de la llei, però acostat a la llei”; de tota manera, em sembla agosarat pretendre distingir entre alegal i *al·legal. Suposo que heu escrit -al·legal- pensant en -al·legar- i -al·legació-, però quests mots sí que són compostos amb la preposició -ad- (ja en el llatí: -allego-).

    • Benvolgut Oriol,
      Tens raó en el que dius i ho esmenarem convenientment. Probablement als mitjans mantenen la ela geminada per analogia de l’adjectiu “il·legal”, tot i que el prefix de negació “a-” només pren l’al·lomorf “an-” si l’adjectiu al qual s’adjunta comença per vocal.
      Moltes gràcies pel comentari i per seguir-nos!

  2. Retroenllaç: (CA) – Neolosfera: al·legal | Observatori de Neologia (Obneo) – Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s