esmorzar de forquilla f

D78R1635 Primera documentació: 6/02/2014

Tipus sintagmació
Contextos Aquesta taverna clàssica, recentment reoberta per bloguers apassionats per la bóta i la tapa, aplica la seva filosofia en uns esmorzars en què sobresurten els entrepans, que per la seva dimensió mereixen el qualificatiu d’esmorzars de forquilla: el de botifarra esparracada amb daus d’albergínia o el de tonyina de la bona amb formatge i tomàquet sec són algunes de les sorpreses que us hi esperen. [Time Out, 6/12/2014]
Proposen fer un esmorzar de forquilla, després un breu monòleg sobre ciència, un debat protagonitzat per dos investigadors i una tertúlia per tancar el matí de divulgació. [Avui, 20/09/2015]
Observacions Com és sabut, l’esmorzar és l’àpat que es fa al matí amb anterioritat a l’àpat principal i es recomana que estigui format per un producte làctic (llet, iogurt o formatge), fruita natural (en suc o una peça sencera) i cereals. Els esmorzars de forquilla, però, són molt més contundents, ja que solen ser plats guisats d’aliments proteics (carn o peix) i abans solien ser el tipus d’esmorzar que triaven persones que, per la seva feina, sovint física, havien de matinar molt i cap a mig matí necessitaven ingerir aliment consistent. Actualment, però, no és el tipus de feina sinó l’horari que s’ha de complir el que fa que s’opti per l’esmorzar de forquilla. Així mateix, és una opció per a grups d’amics o familiars que es troben per esmorzar els caps de setmana i poden endarrerir, així, l’hora de dinar, o per a esportistes i excursionistes que han matinat molt i que després de tanta activitat física s’entaulen per prendre un bon esmorzar i recuperar forces.
Anuncis

6 pensaments sobre “esmorzar de forquilla f

 1. La primera vegada que vaig sentir l’expressió ‘esmorzar de forquilla’ va ser l’any 92, d’algú de l’entorn del mercat de Sant Antoni de Barcelona a qui vaig conèixer aleshores. Potser més que un neologisme és una expressió recuperada?

  • Benvolguda Marta,
   Segur que “esmorzar de forquilla” és anterior a la primera data en què el tenim documentat a l’Observatori i prenem nota del 92, tot i que és probable que sigui anterior. El fet que sigui un sintagma fa que només es pugui detectar en el buidatge manual i encara hi hem de sumar que a la premsa no se sol parlar d’aquestes temes. En qualsevol cas, nosaltres el considerem neologisme des del punt de vista lexicogràfic, perquè no el recullen els diccionaris que formen el nostre corpus d’exclusió.
   Moltes gràcies pel comentari i per seguir-nos!

  • Moltes gràcies, Cesc, per l’apunt. Sembla que en castellà “comer de tenedor” s’aplica a qualsevol àpat i, de moment, en català, només hem recollit l’esmorzar (potser perquè se suposa que al dinar i al sopar hi sol haver menjar sòlid).
   Moltes gràcies per seguir-nos!

 2. Retroenllaç: (CA) – Neolosfera: esmorzar de forquilla | Observatori de Neologia (Obneo) – Glossarissimo!

 3. Retroenllaç: brunch m | Neolosfera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s