mascle alfa m

Primera documentació: 22/05/2006

Tipus composició
Contextos És aquell tipus de persona que en el món de l’etologia n’hi diuen els mascles alfa; és a dir, dominants sobre els altres. [El Matí (Catalunya Ràdio), 22/05/2006]
Aquell govern de mascles alfa sense corbata que va emergir com un anunci de Cortefiel, tot i que el seu propòsit, com s’ha demostrat, s’acostés més als desafiadors tipus de Tarantino que juguen a la ruleta russa: si surt el sí, adéu al populisme de nou encuny. [La Vanguardia, 4/07/2014]
Observacions En etologia, la branca de la biologia que estudia el comportament dels animals en l’hàbitat natural i els mecanismes que en determinen el comportament, es denomina alfa l’individu amb més rang d’una comunitat, que, segons l’espècie, tant pot ser un mascle com una femella o tots dos. Per exemple, els ximpanzés fan gestos de reverència al mascle alfa del grup i el deixen caminar al capdavant, o la parella alfa d’una bandada de llops sempre és la primera a menjar.

Aquesta característica dominant és la que es pren per referir-se als homes poderosos o amb una posició social alta. En el nostre context, és una denominació que es fa servir normalment de manera humorística o pejorativa per designar els homes que tendeixen a assumir un rol dominant en situacions socials o professionals perquè creuen que posseeixen la qualitat del lideratge.

Anuncis

3 pensaments sobre “mascle alfa m

  1. Retroenllaç: (CA) – Neolosfera: mascle alfa | Observatori de Neologia (Obneo) – Glossarissimo!

    • Benvolguda Teresa,
      Tota la informació que hem recollit fa referència sempre a la dominància i el lideratge dins un grup: entre els animals, aquest estat s’assoleix amb la força física o amb la construcció d’aliances socials dins el grup. Pel que fa als humans, els contextos que hem recollit fins ara només es refereixen a la capacitat de liderar.
      Gràcies per seguir-nos!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s