cirereta f

cireretaPrimera documentació: 5/02/1997

Tipus semàntic
Contextos La falta d’ètica esportiva va arribar fins i tot en el moment en què el Joventut rebia la copa. I, com a cirereta, els comentaris de l’“expert” de TVE no podien ser més patètics ni sectaris. [Avui, 5/02/1997]
Aquest dissabte la Champions pot ser la cirereta a una carrera plena d’èxits. [Ara, 4/06/2015]
Observacions A priori, al DIEC cirereta és el nom que es dóna al bitxo, així com als fruits de l’arç blanc (cirereta de pastor) i del galzeran (cirereta de bon pastor), que per la forma i el color recorden les cireres. A més, el GDLC ja inclou també cirereta com a diminutiu del fruit del cirerer, la cirera. Actualment, però, el mot cirereta ha adquirit un significat metafòric a partir del diminutiu, per la funció que fa la fruita en la decoració d’un pastís, atès que representa l’element ornamental que confereix l’acabat definitiu, perfecte i minuciós al dolç.

Així doncs, en altres contextos, gràcies al procés de resemantització de la paraula, es fa servir com a sinònim de ‘colofó’ o ‘complement o acció que culmina alguna cosa’, que, figuradament, conserva la relació semàntica amb la funció de toc final d’una cirera en un pastís. Tot i que és possible localitzar-la com a paraula aïllada, és molt freqüent, també, trobar-la acompanyada del sintagma del pastís, que remet de manera encara més explícita a l’origen semàntic del mot. També s’acostuma a utilitzar cirereta quan una acció representa, de manera negativa, el colofó d’un fet o d’un procés, com es pot observar en el primer exemple.

Com a curiositat, és interessant comentar que l’ús d’aquesta expressió amb el mot cirera no és un fenomen aïllat del català, ja que moltes altres llengües posseeixen i empren exactament la mateixa metàfora. Això ocorre, per exemple, amb algunes llengües romàniques (cerise, en francès, o ciliegina, en italià; guinda o cereza, en castellà) o, fins i tot, amb l’anglès (the cherry on the cake o the cherry on top).

Anuncis

Un pensament sobre “cirereta f

  1. Retroenllaç: (CA) – Neolosfera: cirereta | Observatori de Neologia (Obneo) – Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s