spaghetti western m

best-spaghetti-westernsPrimera documentació: 31/03/1989

Tipus manlleu de l’anglès
Contextos Respon a la previsible transformació dels patrons d’un spaghetti western en un film de capa i espasa reforçat pels encants d’Úrsula Andress. [Avui, 31/03/1989]
Seqüela de la cinta més potable i reeixida de Bud Spencer i Terence Hill, que va inaugurar un corrent còmic dins de l’spaghetti western que va generar un bon grapat d’imitacions. [La Vanguardia, 19/02/2014]
Observacions Es coneixen com a spaghetti western aquelles pel·lícules de baix pressupost ambientades a l’oest dels Estats Units al segle xix, dirigides sovint per directors italians i protagonitzades, sobretot, per actors italians, espanyols i estatunidencs. En anglès, també se les coneix com a Italian Western i Macaroni Western (la darrera sobretot al Japó).

L’època daurada dels spaghetti western va ser aproximadament a la dècada dels anys 60, moment en què el periodista Alfonso Sánchez va encunyar el terme (segons l’actor espanyol Aldo Sambrell). Als Estats Units es va popularitzar l’ús d’aquesta denominació pel fet que una gran part dels directors i productors de les pel·lícules eren italians, i perquè la majoria dels rodatges es van dur a terme entre Cinecittà (Roma) i Almeria.

Alguns dels spaghetti western clàssics més coneguts són Per un grapat de dòlars (1964) i El bo, el lleig i el dolent (1966), de Sergio Leone, un dels directors italians més reconeguts, protagonitzades per Clint Eastwood i amb la banda sonora d’Ennio Morricone. Els últims anys, un dels directors que ha tornat a posar-los de moda, però amb el seu toc personal, ha estat Quentin Tarantino, amb pel·lícules com Django desencadenat (2012) i The Hateful Eight (2015), que, tot i que no són spaghetti western prototípics, sí que en contenen elements característics.

Anuncis

Un pensament sobre “spaghetti western m

  1. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: spaghetti western | Observatori de Neologia (Obneo) – Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s