zika m

Primera documentació: 20/01/2016

Tipus semàntic
Contextos L’Organització Panamericana de Salut (OPS) va alertar ahir que el virus zika, que es transmet per la picada del mosquit Aedes aegypti, té com a conseqüència de pitjor gravetat l’afectació del fetus de les embarassades. [El Periódico, 20/01/2016]
Amb això sumen un total de nou casos de zika a Catalunya, dels 23 confirmats a tot Espanya. [La Vanguardia, 16/02/2016]
Observacions El virus de o del Zika, denominació proposada pel Termcat que es considera preferible a la forma simplificada zika, és un virus que es va detectar per primera vegada el 1947 en un mico al bosc de Zika, a Uganda. Es transmet mitjançant les picades de mosquit del gènere Aedes (portador també d’altres malalties com la febre groga o el dengue), i fa uns mesos en va aparèixer un brot a l’Amèrica Llatina que ara ja s’ha introduït també cap a Europa.

La malaltia vírica causada per aquest virus es caracteritza per una febre de durada curta, erupcions a la pell, dolors articulars i conjuntivitis i vermellor als ulls, però se’n donen pocs casos greus que requereixin hospitalització. El grup de risc són les dones que contreuen la malaltia durant l’embaràs, ja que s’ha observat un augment significatiu dels casos de mort fetal i de microcefàlia congènita en nadons de dones embarassades.

L’aparició d’aquest neologisme és molt recent i als mitjans escrits oscil·la la forma en majúscula amb la forma en minúscula, o la denominació completa que recomana el Termcat amb la versió simplificada que ha recollit l’Observatori. Aquesta simplificació també l’hem observat en noms d’altres malalties, com ara l’alzheimer.

Anuncis

Un pensament sobre “zika m

  1. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: zika | Observatori de Neologia (Obneo) – Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s