intel·ligència emocional f

Primera documentació: 1/06/2004

Tipus sintagmació
Contextos La intel·ligència emocional, imprescindible per als directius. [AIQS, 1/06/2004]
Si no tens la intel·ligència emocional de saber equivocar-te sense que pateixi la teva autoestima, et costarà de parlar anglès. [La Vanguardia, 21/02/2015]
Observacions El sintagma intel·ligència emocional designa la ‘capacitat d’un individu de reconèixer, entendre i regular els estats anímics propis i aliens, que n’afavoreix l’automotivació, el treball en equip i l’adaptació al medi’ (Termcat). Tot i que la popularitat d’aquest concepte va arribar amb la publicació del llibre Emotional Intelligence de Daniel Goleman el 1995, que va ser un èxit de vendes a tot el món, el seu origen es remunta a començaments del segle xx, quan el psicòleg estatunidenc Edward Lee Thorndike (1874-1949) va distingir tres tipus d’intel·ligència: l’abstracta (capacitat de processar i comprendre conceptes), la mecànica (capacitat de fer servir objectes) i la social (capacitat de gestionar la interacció humana). Aquesta última és la que altres psicòlegs, com David Wechsler o Wayne Payne, que va ser el primer que va fer servir el terme tal com el coneixem ara en la seva tesi doctoral, titulada A study of emotion: developing emotional intelligence; self integration; relating to fear, pain and desire, van desenvolupar després.

En el món actual la intel·ligència emocional ha esdevingut un valor positiu, per tal com prendre consciència de les nostres emocions, però també les de la resta, i saber-les gestionar ajuda a tolerar les pressions i frustracions que de vegades s’han de suportar, i permet, almenys teòricament, participar i conviure amb tothom en un ambient harmònic i pacífic.

Anuncis

Un pensament sobre “intel·ligència emocional f

  1. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: intel·ligència emocional | Observatori de Neologia (Obneo) – Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s