cutre adj

Primera documentació: 13/10/1990

Tipus manlleu del castellà
Contextos El Barcelona de Noche era ―i és: crec que encara funciona― una sala de festes cutre del carrer de les Tàpies, amb una orquestra que tocava entre pas i pas de l’espectacle. [Diari de Barcelona, 13/10/1990]
L’obra gràfica de Lamborghini és hereva del pulp més tronat i es compon de retalls de publicacions dels anys setanta i vuitanta, “que ja eren cutres i antigues en aquell moment”, explica el comissari de la mostra, Valentín Roma. [Avui, 14/02/2015]
Observacions L’adjectiu cutre és un manlleu del castellà que s’utilitza de forma col·loquial per referir-se tant a algú que es considera ‘avar, miserable’, com també en el cas d’una persona o lloc ‘pobre, descuidat, brut o de mala qualitat’ (DRAE). Tot i que no es troba recollit als diccionaris en català, fa molt temps que s’utilitza per interferència amb el castellà. Ara bé, en els contextos documentats per l’Observatori veiem que es fa servir en un àmbit informal amb una connotació clarament pejorativa per donar un to més expressiu i espontani.

Des de 1990 cutre s’ha recollit de forma freqüent i ininterrompuda tant en premsa oral com escrita. En aquest cas, el manlleu no s’ha naturalitzat, de manera els parlants pronuncien la paraula com en castellà, és a dir, amb una e final tancada i no neutra, com tocaria fer en català per a les síl·labes àtones.

Anuncis

3 pensaments sobre “cutre adj

  1. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: cutre | Observatori de Neologia (Obneo) – Glossarissimo!

  2. Sobretot en determinats contextos, per evitar el castellanisme, a Mallorca és ben viu un altre “neologisme” amb pinta de ser més genuí: l’adjectiu “barater”.

    • Gràcies, Àngel, pel comentari. Acabem de veure que el DIEC2 inclou ja “barater -a” amb el sentit de ‘trampós, enganyós’, que no és ben bé el mateix significat que trobem ara, però es tractaria d’una ampliació semàntica.
      Moltes gràcies per seguir-nos!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s