start-up fadj

start-upPrimera documentació: 13/03/2006

Tipus manlleu de l’anglès
Contextos A Israel hi ha avui dia 3.850 empreses start-up, empreses tecnològiques amb possibilitats de creixement molt altes. [Avui, 24/05/2010]
El gegant de l’e-commerce xinès Alibaba invertirà 200 milions de dòlars en l’aplicació de missatgeria que serveix per enviar fotos amb caducitat Snapchat, en una operació que valorarà la companyia en 15.000 milions de dòlars, la tercera start-up més valuosa del món per darrere del fabricant de mòbils Xiaomi i l’apli de taxistes amateurs Uber. [Ara, 13/03/2015]
Observacions El substantiu start-up en anglès és la lexicalització del verb to start up, que significa ‘fundar’, ‘emprendre’ o ‘posar-se en marxa’. L’any 1993 l’Oxford English Dictionary va incorporar aquest nou substantiu al lemari.

Una start-up és una empresa, generalment petita, que sorgeix amb l’impuls de les tecnologies de la informació i la comunicació i que registra un ritme accelerat de creixement amb l’objectiu de revalorar-se en borsa. Així doncs, per evitar l’ús d’aquest manlleu, el Termcat proposa un equivalent per al català: empresa emergent.

Des de fa pocs anys, l’Observatori ha començat a recollir start-up amb certa freqüència, sobretot a partir de l’any 2013, ja que va ser el moment en què es va produir un auge de la creació d’aquest tipus d’empreses. Aquesta no és, però, l’única forma amb la qual recollim aquest manlleu, ja que en català també s’ha documentat sense guionet (startup).

Anuncis

Un pensament sobre “start-up fadj

  1. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: start-up | Observatori de Neologia (Obneo) | Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s