isquiotibials m pl

Primera documentació: 21/07/1998

Tipus composició culta
Contextos En aquesta primera concentració no hi ha Josep Guardiola, que segueix recuperant-se de la delicada operació d’isquiotibials a què es va sotmetre fa un mes i mig. [Avui, 21/07/1998]
Fàbregas va disputar dissabte tot el partit contra el Liverpool i va acabar amb un esquinç als isquiotibials esquerres, segons va dir Mourinho. [El Periódico, 13/11/2014]
Observacions El substantiu plural isquiotibials, construït amb el formant isquio-, que s’empra per formar mots que fan referència a l’ísquium o os coxal, denomina el grup muscular que se situa, aproximadament, entre la pelvis i la tíbia dels éssers humans, i inclou el bíceps femoral, el semitendinós i el semimembranós. Tot i que la categoria gramatical d’isquiotibial és adjectiva i sol aparèixer en plural modificant músculs, en els mitjans el trobem substantivat.

Cal destacar que prop del 100 % de les ocurrències de l’Obneo per a isquiotibials estan relacionades amb el món del futbol. Això, però, no ens hauria de sorprendre, atès que és el grup muscular que, a tall d’exemple, intervé en tot el procés de xutar la pilota, i és malauradament molt habitual llegir la premsa que un jugador ha patit una lesió en aquests músculs.

Anuncis

3 pensaments sobre “isquiotibials m pl

  1. Parlant, no sento quasi bé mai “isquiotibials”, és massa llarg. Jo dic sempre “isquios” (la veritat és que és una paraula molt corrent mirant o comentant un partit de futbol), i així ho fa servir també el meu entorn. Però entenc que els mitjans no facin servir la forma abreviada.

    • Gràcies pel comentari, Gerard. De moment, als mitjans la forma “ísquios” té una presència encara molt reduïda, si més no, la que tenim recollida a l’Observatori, probablement pel caràcter col·loquial que aporta l’abreujament, però seguirem atents per veure si la forma breu s’estabilitza.
      Moltes gràcies per seguir-nos!

  2. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: isquiotibials | Observatori de Neologia (Obneo) | Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s